Interview Gillis Bosman

Vertel eens, wie ben je?

Gillis Bosman is 82 jaar maar nog steeds actief als wedstrijdloper

Hoe ben je gestart met hardlopen?

“Na wat voetbal en tennis eind jaren ‘80 ben ik gaan hardlopen bij Olympia Halsteren. Na een boek gelezen te hebben over de marathon van New York, dacht ik: ‘Dat kan ik ook’. Ik combineerde een vakantiereis met de marathon lopen en zo ging ik ook naar o.a. Berlijn, Parijs, Honolulu. Ik kreeg een uitnodiging voor het EK te Poznan in Polen en dat beviel me goed, dus zo volgden er meer EK’s en WK’s.”

Loop je het liefste samen of alleen?

“Trainen doe ik liefst alleen naar een wedstrijd toe.”

Wat was je mooiste hardloopwedstrijd?

“Een podiumplaats bij het NK Marathon te Amsterdam was een hoogtepunt. Daarna ben ik kortere afstanden gaan doen, met succes. Nederlands Kampioen op de 800, 1500 en 3000 meter, de 10 KM en de halve marathon en dit diverse malen. Ik heb vaak aan de 10 KM en halve marathon in Roosendaal meegedaan. Ik vond het wel jammer dat de oudere lopers lang genegeerd werden. Er werden geen prijzen in deze categorie uitgereikt, waardoor er weinig meededen. De 10 KM waren mooi voor me, zoals in 2015. Als je dan de markt op komt en de speakers memoreren de 4 gouden plakken die je net hebt gewonnen bij het NK. Of in 2019, als je op de dag van de halve marathon 80 jaar wordt en er gezongen wordt voor je.”

Heb je nog een wedstrijd op je verlanglijstje staan?

“Na het succes bij het EK te Venetië (2 medailles), hoop ik dat er weer vlug EK en WK wedstrijden komen. Daar kan ik me meten met mijn eigen categorie lopers. Ik hoop dat het na corona weer los gaat met wedstrijden.”

Tip van Gillis

“Trainen doe ik 3 maal per week: 2x een duurloop en 1x kort werk op 80%. Zo hoop ik nog een paar jaar mee te kunnen doen.”