Interview Jeroen van Damme

Vertel eens, wie ben je?

Mijn naam is Jeroen van Damme, 48 jaar, geboren en getogen in Roosendaal. 

Het hardlopen is de rode draad in mijn leven. Begonnen als jeugdpupil bij THOR, via regionale wedstrijden bij de jeugd tot deelname aan WK-marathon (Helsinki ) en WK- 21,1 km (New Delhi) op latere leeftijd. 

Ondanks dat ik altijd prestatiegericht bezig ben geweest, stond/staat het plezier in de training en het genieten van de mooie landschappen tijdens het lopen nog steeds voorop.
 

Hoe ben je gestart met hardlopen?

Op mijn 5e ben ik lid geworden van THOR.  Na een aantal jaren alle onderdelen gedaan te hebben, ben ik mij langzaamaan gaan toeleggen op het hardlopen. Eerst de korte afstanden (800m, 1500m, 3000m) tot en met de marathon op mijn 25e.

Loop je het liefste samen of alleen?

Bij voorkeur loop ik alleen. Ik hoef dan met niemand rekening te houden en kan dan het tempo lopen wat ik zelf het prettigste vind.
Klinkt natuurlijk ongezellig, maar bij een warming-up voor een baantraining wil ik nog wel eens aansluiten bij een groepje om gezamenlijk in te lopen. In de jaren dat ik nog semiprofessioneel met hardlopen bezig was, wilde er nog wel eens iemand met de fiets meerijden om mij te vergezellen tijdens een langere trainingstocht.

Wat was je mooiste hardloopwedstrijd?

Lastig om te kiezen, elke wedstrijd heeft wel zijn eigen verhaal, maar eentje die altijd in mijn geheugen is blijven hangen is de halve marathon van Roosendaal uit 1996. Last minute besloten om mee te doen, en al na een paar kilometer kwam ik samen met John Vermeulen (voormalig Nederlandse toploper) aan de leiding te lopen.  Na 15 km (bij de Rozevendreef) had ik een kleine voorsprong van 50 m en tot op de Markt van Roosendaal is dat gaatje hetzelfde gebleven. 

Heb je nog een wedstrijd op je verlanglijstje staan?

Mijn laatste wedstrijd is alweer van januari 2020. In deze aparte tijden ben ik al blij als een “rondje rond de kerk” – wedstrijd weer mogelijk is. 

Tenslotte….Wat is je ultieme tip om een goede wedstrijd te lopen?

Doe vooral geen gekke dingen in de dagen voor de wedstrijd. Zeker omdat je wat minder traint, ben je al snel geneigd om nog even te klussen of wat te spitten in de tuin. Doe dit de dagen na de wedstrijd, want het zou zonde zijn om je voorbereiding te laten verpesten door een huis/tuin en keuken blessure.

Liever iemand
persoonlijk spreken?