Interview Manuel de Backer

Vertel eens, wie ben je?

“Ik ben Manuel de Backer, 25 jaar en geboren en getogen in Essen, maar door mijn Nederlandse ouders ben ik een Nederlander. Ik doe al sinds mijn 12e aan hardlopen. Eerst nog in combinatie met voetbal, maar vanaf mijn 16e bleek ik meer talent te hebben voor het hardlopen. Ik ben in Nederland lid van THOR en in België loop ik voor AC Meetjesland. Bij THOR ben ik begonnen met de 800, 1500 en 3000 meter en ik heb mij nu gespecialiseerd op de cross, de 10.000 meter en de halve marathon. Ik deed inmiddels mee aan diverse Europese kampioenschappen en aan de Universiade, zeg maar het WK voor studenten. Mijn PR op de Halve Marathon liep ik in Valencia in 2021 1:05:20.”

Waarom is hardlopen zo’n mooie sport voor jou?

Hardlopen is de meest beoefende sport in de wereld, jong en oud kan het. Het is voor mij vooral een strijd met jezelf en steeds je eigen grenzen verleggen. Je haalt er uit wat je er aan training instopt. Ik heb met deze sport veel van de wereld kunnen zien en heb overal mooie prestaties neergezet.

Wat is je mooiste hardloopprestatie?

Eigenlijk kan ik niet kiezen. Op 15 mei ben ik tweede Nederlander geworden in de Venloop, een van de grootste halve marathons van Nederland, daarnaast ben ik een paar jaar terug 8e geworden bij het EK onder 20 jaar op de 10.000 meter en als laatste ben ik crosskampioen geweest in Amerika. Dat zijn voor mij alledrie geweldige prestaties om terug te zien. Mijn mooiste evenement was het EK Cross in Tilburg 2018 waar ik voor de Nederlandse ploeg mocht uitkomen.

Hoe kijk je naar de Halve Marathon van Roosendaal?

De Halve marathon van Roosendaal is voor mij natuurlijk een thuiswedstrijd en ik kom er graag. Ik ben nog heel actief bij THOR en het is mooi dat familie en hardloopvrienden dan kunnen komen kijken. Ik won al eens de 10 kilometer en dat vele publiek onderweg heeft grote indruk op mij gemaakt, het stimuleert je. Vooral vanaf de Bloemenmarkt staan ze rijen dik en is het ongelooflijk sfeervol. Als je tussen die enthousiaste menigte kunt finishen, wat wil je dan nog meer?